Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  04/01/2017
Data da última atualização:  06/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FREIRE, L.; PASSAMANI, F. R. F.; THOMAS, A. B.; NASSUR, R. de C. M. R.; SILVA, L. M.; PASCHOAL, F. N.; PEREIRA, G. E.; PRADO, G.; BATISTA, L. R.
Afiliação:  Luísa Freire, Federal University of Lavras, Lavras, Brazil; Fabiana Reinis Franca Passamani, Federal University of Lavras, Lavras, Brazil; Ariela Betsy Thomas, Federal University of Lavras, Lavras, Brazil; Rita de Cássia Mirela Resende Nassur, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária/EMBRAPA, Semiárido, Petrolina, PE, Brazil; Lais Mesquita Silva, Federal University of Lavras, Lavras, Brazil; Fabiano Narciso Paschoal, Fundação Ezequiel Dias, Belo Horizonte, MG, Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Guilherme Prado, Fundação Ezequiel Dias, Belo Horizonte, MG, Brazil; Luís Roberto Batista, Federal University of Lavras, Lavras, Brazil.
Título:  Influence of physical and chemical characteristics of wine grapes on the incidence of Penicillium and Aspergillus fungi in grapes and ochratoxin A in wines
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Microbiology, v. 241, p. 181-190, 2016.
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  The incidence of filamentous fungi and toxin levels in grapes and wines varies depending on the variety of grapes, the wine region, agricultural practices, weather conditions, the harvest and the winemaking process. In this sense, the objective of this study was to evaluate the diversity of Aspergillus and Penicillium fungi isolated fromwine grapes of the semi-arid tropical region of Brazil, evaluate the presence of ochratoxin A (OTA) in the experimental wine and verify if there is a correlation between occurrence of these fungi and the physicochemical characteristics of the wine grapes grown in the region. For the isolation of fungi we used the direct plating technique. The presence of OTA in the experimental wine was detected by high-performance liquid chromatography. The species found were Aspergillus niger, A. carbonarius, A. aculeatus, A. niger Aggregate, A. flavus, A. sojae, Penicillium sclerotiorum, P. citrinum, P. glabrum, P. decumbens, P. solitum and P. implicatum. All isolates of A. carbonarius were OTA producers and all P. citrinum were citrinin producers. The highest concentration of OTA was found in red wine (0.29 ?g/L). All species identified in this study, except A. flavus, showed a positive correlation with at least one physicochemical parameter assessed, highlighting the pectin content, total sugar, total acidity and phenolic compounds.
Palavras-Chave:  Fungo filamentoso; Fungo isolado.
Thesagro:  Doenca de planta; Fungo; Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/152718/1/1-s2.0-S0168160516305645-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV16946 - 1UPCAP - DD632.3
CPATSA56685 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  01/04/2003
Data da última atualização:  01/04/2003
Autoria:  GIL, P. T. de; FONTES, P. C. R.; CECON, P. R.; FERREIRA, F. A.
Título:  Índice SPAD para o diagnóistico o estado de nitrogênio e para o prognóstico da produtividade da batata.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Horticultura Brasileira, v. 20, n. 4, p. 611-615, dez. 2002.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Índice SPAD.
Thesagro:  Batata; Clorofila; Nitrogênio; Produtividade; Solanum Tuberosum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_pdf&pid=S0102-05362002000400020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH24776 - 1UPCAP - --635.05
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional